Recomandari, Utile

Explore 100 – primul centru educational Reggio Emilia din Romania

Deja stiti despre mine ca imi place sa sustin oamenii faini pe care viata mi-i scoate in cale si indeosebi mamele care au puterea de a schimba lumea pentru copiii lor. In comunitatea WAHM am intalnit mame deosebite despre care vreau sa vorbesc, sa afle lumea ca au un cuvant de spus in domeniul lor de expertiza, sunt de laudat, de sustinut si luat ca exemplu.

Azi am placerea sa prezint primul interviu cu o membra WAHM care a reusit sa faca o lume mai buna pentru copilul ei si nu s-a oprit doar la al ei, ci a incercat sa faca asta pentru toti copiii care i-au trecut pragul.

Sa facem cunoștință, spune-ne câteva cuvinte despre tine

In copilarie si in familie, mi se spunea Yaya. Ma numesc Andrada Militaru, implinesc vara aceasta 47 de ani, 18 ani de casnicie si sunt mandra mama a unei adolescente de 13 ani, Maria. Ca sa fie tabloul complet, tot in aceasta vara am absolvit si cea de-a doua facultate, de Psihologie si Stiintele Educatiei, devenind si profesor pentru invatamantul primar si prescolar. Ce pot sa-ti mai spun despre mine este ca nu-mi abandonez niciodata visele, ma zbat pentru ele si privesc esecurile ca parte din procesul de crestere si devenire. Sunt un om vesel si optimist, iubitor de oameni, curajos si energic, cu nelimitate resurse de a munci, de a o lua de la capat si a crea.

Cu ce te ocupi, care sunt proiectele tale?

La baza sunt jurnalist dar am abandonat aceasta profesie cand am devenit antreprenor, apoi, odata cu nasterea Mariei, mi-am indreptat toata atentia si energia spre domeniul educatiei. Am fondat, alaturi de Mihai, sotul meu, prima gradinita de inspiratie Reggio Emilia din Romania, in urma cu aproximativ 9 ani si apoi si prima scoala primara. In prezent, suntem in proces de autorizare a gimnaziului asa incat din septembrie, Explore 100 sa functioneze cu ciclul prescolar, primar si gimnazial. In cadrul Explore, mie imi revine partea cea mai frumoasa: relatia cu profesorii si parintii si deseori si aceea de profesor la primar sau facilitator de cursuri comprehensive pentru adolescenti.

Pentru ca m-ai intrebat de proiecte, pe langa latura de gimnaziu, am creat Explore4all, un proiect ce ofera cursuri pentru copii pana la varsta de 16 ani. Cursurile se adreseaza copiilor inscrisi la Explore sau la alte institutii de invatamant din tara sau strainatate, dar si copiilor din Romania care fac homeschooling. Exista atat cursuri de antreprenoriat, life coaching, scriere creativa, cursuri pentru un stil de viata sanatos: hai trai, go green cat si cursuri de fizica, stiinte, matematica, istorie, geografie, biologie, engleza, spaniola, dezvoltare personala sau arta, toate susutinute de facilitatori cu o gandire “out of the box”, pasionati de educatie si extrem de curajosi sa iasa din tipar, sa indrazneasca. 

Un alt proiect de suflet care a avut nevoie de mai mult timp “sa se coaca” si care va putea sa demareze din septembrie, este un centru de cercetare in educatie. O sa-ti povestesc mai multe despre el in toamna.

Cum ți-a venit ideea?

Ideea a mijit in mine inainte sa vina Maria pe lume, cand am vazut prima gradinita de inspiratie Reggio Emilia din America, insa a prins contur cand ea a implinit 3 ani si am realizat ca nicio alta gradinita nu corespundea principiilor si valorilor noastre. Sunt convinsa ca mai exista si alte gradinite minunate in Romania insa la momentul la care noi am cercetat piata, nu am gasit ce cautam. Exista in Romania la acel moment Montessori, prietena mea buna, Ana Maria Brezniceanu, fiind fondatoarea primei gradinite Montessori din tara, MKB. E minunat ce a facut ea, un Montessori autentic. Am toata admiratia pentru orice sistem alternativ insa am considerat ca Reggio vibreaza cel mai mult cu viziunea mea despre educatie. De Reggio nu auzise nimeni in Romania, aspect ce a avut si parti bune si negative. Mai ales in privinta cadrelor didactice care nu erau formate in aceasta directie. Unii au inteles rapid, s-au identificat cu aceasta filozofie de viata, as putea chiar sa o numesc, altii au incercat dar au fost departe de esenta.

Am deschis gradinita Explore 100, de inspiratie Reggio Emilia, pentru ca ne-am dorit pentru copilul nostru altceva si pentru ca am considerat ca aceasta abordare va aduce un plus valoare mare copiilor din Romania. 

De ce recomanzi acest tip de educație și nu altul? Ce te-a făcut pe tine  sa îți îndrepți atenția spre Reggio Emilia?

Recomand acest tip de educatie pentru ca priveste copilul ca un tot, il abordeaza holistic, ii dezvolta abilitatile de baza care il ajuta in viata, atat in plan personal, cat si profesional: inteligenta emotionala, gandirea critica si creativitatea. In Reggio Emilia, totul porneste de la imaginea copilului. Modul in care tu, ca adult, ca facilitator, privesti copilul, va determina modul in care te vei raporta la acesta. Cum sunt copiii din ziua de azi? Sunt minunati, curiosi, inteligenti, curajosi si plini de potential. Pentru acesti copii si educatia trebuie sa fie diferita. M-am indreptat spre Reggio Emilia pentru ca aceasta abordare are la baza nevoile si curiozitatile copiilor si nu doar planurile, planificarile si asteptarile noastre, ale adultilor. Pentru ca un copil este un bun comunicator, colaborator si poate fi si un protagonist si co-constructor al propriei invatari. Am ales Reggio Emilia pentru ca incurajeaza mult creativitatea copiilor prin cele 100 de limbaje si le permite sa se exprime prin aceste limbaje si sa descopere lumea lor interioara si exterioara. Pentru ca Reggio Emilia sustine curiozitatea naturala a copiilor, puterea intrebarilor si a reflectiei. Pentru ca ne ajuta sa ne intoarcem spre natura si spre frumusetea si potentialul ei transformator si terapeutic.

Am vazut in acesti 9 ani copii inflorind, argumentand raspunsuri, dornici sa protejeze planeta, copii care stiu sa se minuneze de frumusetea naturii, care primesc cu entuziasm ideea de scoala, pentru ca este o scoala care raspunde nevoilor lor, ii valorizeaza si ii stimuleaza. Am vazut copii increzatori in fortele proprii, care nu se tem sa greseasca, care aplica strategii si cauta solutii la proleme si care stiu sa lucreze in echipa si sa aplice o gandire interdependenta.

Care este strategia ta de a trece peste această perioada (pandemia)?  

Nu cred ca pot vorbi de strategii ci mai degraba de o atitudine pozitiva fata de ce aduce perioada aceasta sau alta care va veni: conectare cu noi si familia, o curatenie in ganduri si in viata, pe toate planurile, oportunitatea de a te indeparta de centrul problemei si de a o privi din exterior, gasind astfel noi solutii, noi perspective. Am vazut si la Explore cum aceasta perioada a unit oamenii, parintii si profesorii, personalul, intreaga comunitate. Cred ca momentele dificile au darul de a ne uni, daca locul nostru este impreuna, atat in plan personal cat si profesional. Am invatat sa privesc ce traiesc cu o atitudine mai detasata si nu disperata si incrancenata, sa inteleg ca lucrurile se intampla exact asa cum trebuie sa se intample iar noi putem doar sa dezvoltam o atitudine de intelegere si acceptare. Sunt convinsa ca toate problemele vin si cu solutii de rezolvare sau macar cu cate o lectie de viata.

Dacă ar fi sa întorci timpul, ce te-ai  apuca sa faci sau ce nu ai mai face?

Buna intrebare…reperele mari ale drumului ar fi aceleasi dar poate as explora mai mult pasiunea mea pentru actorie, as petrece mai mult timp alaturi de familie, as sta mai mult de vorba cu tatal meu care acum nu mai e…imi aduc aminte ca veneam tarziu de la munca si ma astepta sa mai stam de vorba dar uneori nu mai apucam, fiind mult prea tarziu,…as calatori mai mult…Ce nu as mai face? Nu as mai lua lucrurile personal, asa cum le-am luat uneori in trecut si as delega mai mult responsabilitatile.

A fost vreun moment în care te-ai gândit sa renunți? Ce te-a făcut sa te răzgândești?

Sa renunt, nu, dar momente in care mi-a fost foarte greu si am simtit durere si dezamagire, da. Astfel de momente au existat, nu cred ca se poate fara. Important este ca am gasit mereu un sprijin in sotul meu si mi-am revenit rapid. Clachez foarte rar si imi revin repede. Am incredere in mine, sunt un om puternic si pozitiv, imi iubesc activitatea de zi cu zi asa ca nu ma abat usor de la drum, nu-mi pierd increderea in mine si in ceea ce fac si ma repliez usor.

Care este cea mai importanta realizare de pana acum?

Stiu ca suna a cliseu, dar familia mea este marea mea realizare. Alaturi de ei ma simt implinita, imi gasesc linistea si alaturi de ei pot muta muntii. Sunt un om norocos din acest punct de vedere. Intr-o lumea haotica, cu o economie in valuri si cu influente si sfaturi din toate directiile, sa te aventurezi sa cladesti ceva in domeniul educatiei, e o realizare, un mare curaj si nebunie in acelasi timp. O realizare ce vine la pachet cu multa responsabilitate, munca, pasiune, risc, asumare si dificultati diverse. Dar si cu impliniri, pe masura.

Cum ai împăcat cele doua planuri? Familia și pasiunea? Ai simțit vreodată ca ii dai la o parte ca să te ocupi de job?

Familia si educatia! S-au impletit oarecum pentru ca toti trei am fost mereu impreuna si acasa si la munca. Nu pot spune ca nu au fost si momente in care copilul isi dorea sa mergem acasa iar eu inca mai aveam treaba, discutii, vizite, planificari. Maria e un copil intelegator insa cu siguranta au fost si zile cand nu am facut suficient pentru ea sau pentru Mihai. Nu stau foarte bine la gestionarea timpului, imi propun foarte multe intr-o zi, alerg in multe directii, stau de vorba mult cu oamenii si asta inseamna uneori, la finalul zilei, si obosela mai mare si frustrare ca nu am acoperit tot si tristete ca nu am ajuns mai devreme acasa, sa ma bucur de familie, de animale, de caminul nostru. Pentru mine ziua nu e suficient de lunga.

Ce anume ai vrea sa știe lumea despre ceea ce faci și nu ai apucat sa transmiți pana acum?

Recomand ca atunci cand parintii aleg o gradinita sau o scoala pentru copilul lor, sa aiba incredere in intuitia lor, in vibratia pe care o simt in locul respectiv, in viziunea lor despre educatie, indiferent de ce spun cei din jur, ce spun curentele de parenting sau educatie, prietenii, vecinii sau diversi specialisti. Parintele stie cel mai bine ce  loc il va ajuta pe copil sa-si atinga potentialul maxim.  

Un mesaj de final pentru cei care ne citesc?

Explore 100 si-a deschis portile si asteapta exploratorii de la 2 la 16 ani sa se bucure de explorare si de procesul cunoasterii, sa-si faca prieteni noi si sa imbratiseze natura, atat de generoasa in Mogosoaia.

Iar tie iti multumesc pentru intrebari, pentru rabdare si caldura si te imbratisez cu drag. Esti un om minunat!

Iar in loc de incheiere va anunt ca Andrada a dorit sa faca o surpriza minunata celor care ma urmaresc si ofera o reducere de 3% din taxa lunara pe o perioada de 6 luni celor care se inscriu atat la gradinita cat si la scoala cu codul EXPLOREBOCCELUTA.

Lasă un comentariu